.


[Deze boodschap sluit automatisch over 15 seconden] 

PrintReady.be

Hoe uw bestanden drukklaar aanleveren?

 

 


Resolutie

Drukzone - Aanleveren Resolutie

Alle afbeeldingen moeten in een min. resolutie van 300dpi aangeleverd worden.

Opgelet: afbeeldingen die u bijvoorbeeld gebruikt op uw website hebben slechts een resolutie van 72 dpi en kunnen op deze resolutie niet gebruikt worden voor kwalitatief drukwerk. De afbeeldingen zullen zodoende onscherp en van lage kwaliteit gedrukt moeten worden.

Drukzone zal daardoor een dergelijk drukwerk niet naar productie laten gaan en u vragen om dit recht te zetten, of voorstellen om dit mits een meerkost voor u te corrigeren, zover dat mogelijk is.

 

Gerasterde afbeeldingen versus Vectorieel

Lever uw bestanden bij voorkeur vectorieel aan, vnl. logo's en tekeningen (EPS, AI, soms ook PDF). Dit biedt als voordeel dat het aangeleverde ontwerp oneindig vergroot kan worden zonder kwaliteitsverlies (de vorm wordt wiskundig berekend). Afbeeldingen gemaakt in Photoshop (jpg, bmp, gif) zijn gerasterd en kunnen daardoor niet vergroot worden hetzij de pixels meer zichtbaar worden. Dergelijke slechte kwaliteit zal Drukzone niet naar productie laten doorgaan. U kunt makkelijk een PDF controleren door deze zeer hoog in te zoomen en te bekijken of de afbeelding pixels vertoond of mooi egaal blijft. In het laatste geval mag het logo of de betreffende afbeelding ook aangeleverd worden a.d.h.v. de PDF waarover u beschikt.

 

Kleur: gebruik CMYK

Drukzone - Aanleveren Kleur

Drukwerk wordt uitgevoerd in 4 kleuren (CMYK), afbeelding op een beeldscherm gebruiken slechts 3 kleuren (RGB). Het spectrum van CMYK ligt niet zo breed als RGB, daardoor is het onmogelijk om bepaalde (vooral heldere) RGB kleuren te drukken. Gebruik daarom steeds bij uw opmaak een CMYK-kleurweergave. Dit geeft de beste benadering hoe de gewenste kleur er in werkelijkheid zou uit zien. Wanneer u toch aanlevert in RGB wordt automatische de kleuromzetting naar CMYK gemaakt, waardoor bepaalde kleuren helemaal anders zullen worden weergegeven op uw drukwerk (zie afbeelding), dit zal u bijgevolg dan ook merken bij ontvangst van de digitale drukproef.

Wenst u toch een bepaalde kleur die niet met de vaste drukkleuren gehaald kunnen worden dan kunt u beroep doen op de waaier van Pantone® (PMS).

 

Afloop en Marge

Een drukwerk dat tot op de rand moet worden bedrukt moet u min. 3mm laten aflopen. Als het gewenste formaat van uw drukwerk bijvoorbeeld 100mm x 100mm moet worden, dan levert u een bestand aan op formaat 106mm x 106mm, bij voorkeur met paskruisjes. De marges van 3mm langs elke zijde worden uitgesneden. Het nut hiervan is dat enige kleine afwijking bij het schoonsnijden geen nadelig gevolg geeft op de bedrukking tot op de rand (bijv. het voorkomen van een zeer dun wit storend lijntje).

Houd ook tekst of afbeeldingen min. 5 mm van de buitenrand, dit om te vermijden dat ze tegen de rand plakken (niet goed leesbaar zijn) of er delen van wegvallen. Gebruik ook nooit kaders in een ontwerp die tot dicht tegen de snijrand komen.

 

Bestandsformaten

Bij voorkeur PDF, ook JPG, TIF, PSD, AI, EPS - steeds in hoge resolutie!

 

Foto's en auteursrechten

Kopieer of gebruik ook niet zomaar foto's (bv. van het internet) deze zijn namelijk auteursrechtelijk beschermd.

 

Aanleveren via FTP

Benoem indien mogelijk de bestandsnaam naar de referentie van uw bestelling. Bij meerdere bestanden kunt u deze laten eindigen met "1" of "2" ... Vervolgens kunt u deze uploaden via de FTP server.

 

Standaard pagina formaten

Drukzone - Standaard DIN A Pagina formaten